Lymfedrainage

Soms blijft er na een operatie (bijvoorbeeld bij kanker) veel lymfevocht achter in een arm of been. We noemen dit oedeem. Door middel van lymfedrainage kan dit worden behandeld.

Wat is lymfe en wat zijn lymfeklieren?

Lymfe is een helder vocht dat in onze weefsels vrijkomt en wordt afgevoerd via lymfevaatjes die samen het lymfestelsel vormen. Via dit stelsel komt de lymfe uiteindelijk weer in de bloedbaan terecht. Op allerlei plekken zijn groepjes lymfeklieren in het lymfestelsel opgenomen. Zij controleren als waakhonden de langskomende lymfestroom op ongerechtigheden, zoals kankercellen, virussen en bacteriën. Bij veel soorten kanker kunnen kankercellen met de lymfestroom worden meegevoerd, waarna ze er door lymfeklieren die ze passeren weer worden uitgevist. In een dergelijke klier kan de kankercel zich opnieuw gaan vermenigvuldigen, zodat daar opnieuw een tumor - een zogenoemde metastase ofwel uitzaaiing - kan ontstaan. Daarom doet de chirurg bij de verwijdering van allerlei gezwellen zijn best ook de bijbehorende lokale lymfeklieren op te ruimen. Daarmee kan op lange termijn een betere kans op overleven worden geboden dan als alleen de tumor verwijderd wordt. Wij zien ook wel oedeemvorming na een trauma of een aantal andersoortige operatieve ingrepen zoals bv. een heup of knie operatie.

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Minstens tachtig procent van de patiënten krijgt klachten door de gedeeltelijke of totale verwijdering van lymfeklieren of beschadiging van het weefsel. Een belangrijke klacht is oedeem (vochtophoping) dit kan zonder klachten verlopen maar het geeft maastal pijn en een zwaar gevoel.

Lymfedrainage

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van lymfedrainage en eventueel zwachtelen de afvoer van lymfevocht stimuleren; door deze behandeling kunnen de klachten vaak aanzienlijk worden verminderd. Daarnaast kunnen ook oefeningen worden gegeven om zelf de afvoer zoveel mogelijk te stimuleren.

Meer info:

Stichting Werkgroep Lymfeoedeem (SWL)

Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL)

Aangesloten bij: